Search

25 Şubat 2009 Çarşamba

1


Cevizli Muz Marmelatı


Malzemeler;
12 adet küçük boy yerli muz
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
3-4 tane karanfil
1 adet kabuk tarçın orta büyüklükte
1 limon suyu
4-5 adet kabuklu ceviz
Yapılışı;
Suyu derin bir tencereye alarak toz şeker ile koyukıvamlı hale gelene kadar kaynatın
muzları soyup rondodan gecirin veya ince ince doğrayın
kıyılmuş muzların üzerine limonu suyunu ekleyip karıştırın
koyulaşmış şerbetin icine muzları ekleyip  kaynatmaya devam ediyoruz
kabuk tarçını ve karanfilleri ekleyip bir taşım kaynatıyoruz
cevizlerin kabuklarını kıyıp iriiri kıyın
Kynayan marmelatın altını kısıp pişirmeye devam edelim ocaktan indirmeye yakın iri kıyılmış cevizi ekleyip kavanoza koyup soğuyunca kapağını kapatıp buzdolabında saklayalım.
Afiyet olsun




Nar Reçeli



Malzemeler;
2 kilo Nar
1 kilo toz şeker
1 limon suyu
1 veya 2 narın taneler
Yapılışı;
Narların 1 tanesini ayırıp geriye kalanları ayıklayı suyunu sıkıyoruz (Ayıklamak için soldakini suyunu çıkarmak için tel süzgeci kullandım :) suyunu elime doktor eldiveni takıp elimle sıktım bu mucizevi aletler ile neredeyse hiç etraf batmadan tertemiz işin içinden çıktım ama mutlaka önlük takın giysiniz batmasın )

Soldaki hayatı kolaylaştıran pratik aletlerden nar ayıklayıcı , sağdaki sıkamak için kullandığım tel süzgeç
Geniş ve derin bir tencereye nar suyunu ve şekeri ilave edip kaynatın ara ara karıştırıp üzerine biriken köpükleri alın ben almadım reçeliniz biraz köpüklü oluyor :) taşmaması için mutlaka derin bir tencere olmalı kaynama noktasına gelince altını kısıp kaynatmaya devam edin
pişmeye yakın daha önce ayrıdığınız ve ayıkladığınız 1 adet narın tanelerini ekleyip 20 dk kadar daha kaynatın
kaynattığınız reçelin olduğunu anlamak için koyulaşmasını beklemeyin çünkü soğuyunca koyu bir kıvam alıyor. buna çok dikkat edin,
Ateşten almaya yakın ortalama 10 dk önce limon suyunu ekleyip kaynatmaya devam edin
cafe fernando reçelin olduğunu anlamak için yöntemi ben uygulamadım göz kararı belirledim uygun kıvamı yakaladım ama siz bunu deneyebilirsiniz..
'' Reçelin kıvamının tutup tutmadığını anlamak için buzluğa koyduğunuz tabağın üzerine reçel bitmeye yakın bir kaşık reçeli üzerine damlatın. Çok az bekledikten sonra tabağı eğin. Eğer su gibi akıyorsa pişirmeye devam. Yapışkan bir kıvam alıp akışkanlığını kaybetmeye başladıysa da reçeliniz oldu demektir. Reçelin renginin çok fazla kararmasına izin vermeyin, soğudukça da biraz katılaşacaktır.''
 Reçeli sıcak sıcak bir kavanoza koyup kullanılmamış bir kavanoz kapağıyla kapatıp kavanozu ters cevirip 1 gün bekletin kapağının akıtıp akıtmadığını anlamak için böyle bir uygulama yapıyoruz daha sonra serin ve ışık göremeyen bir yerde kullanana kadar saklayabilrsiniz.

Afiyet olsunnn




Muzlu Rulo Pasta


Muzlu Pasta


Muzlu Rulo Pasta Malzemeleri ;
Pandispanya Hamuru
3 yumurta
7 kaşık toz şeker
9 elenmiş kaşık un
1 yemek k. limon suyu
yarım paket kabartma tozu
Muzlu Rulo Pasta dolgu malzemeleri;
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek k. tereyağ
2 yemek kaşığı kakao
2 tane muz
yeteri kadar çekilmiş fındık
 Muzlu Rulo Pasta Tarifi  ;
Pandispanya Hamuru
3 yumurta 7 kaşık şeker mikser yardımıyla çırpılır
ardından geriye kalan hamur malzemeleri eklenir ve kaçarola ile çırpılmaya devam edilir.
yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye pasta hamuru dökülür ve önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
pişen hamur rulo halinde sarılır ve şekil alması için bekletilir
pasta dolgusu için tencereye süt un ve şeker karıştırılarak hafif ateşte koyulaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir altı kapatılır vanilya ve tereyağ eklenir.
muhallebinin yarısı ayırılıp kakao karıştırılır.
rulo yapılarak şekil verilen hamur açılır yağlı kağıttan ayırılır içine kakao karıştırılmamış muhallebi dökülerek yayılır ucuna muzları yerleştirip tekrar rulo haline getirilir.
rulo haline getirilen pandispanyanın üzerine kakaolu muhallebi sürülerek üzerine çekilmiş fındık dökülür.
Afiyet olsun,









Zeytinyağlı Kurubiber Dolması


Malzemeler ;
15-20 adet kurutulmuş dolma biber
1 su bardağı dolmalık pirinç
2 adet soğan
1 yemek k. kuş üzümü
2 diş sarımsak
3 yemek k. domates sosu
maydanoz
yenibahar, tarçın,karabiber,toz kırmızıbiber, fesleğen
1/2 su bardağı zeytinyağı
tuz
Yapılışı;
Biberleri derice bir tencerenin içine koyup sıcak su ile biberlerin yumuşamasını sağlayalım bazıları suyu kaynatırlar ama ben bekletip 2-3 kere sıcak suyu koyup tekrar tekrar bekletmeyi tercih ediyorum
diğer yanda tavaya veya tencereye ince ince kıydığımız veya robotta çektiğimiz soğanları zeytiyağında yumuşayıp şefaflaşana kadar pişirelim.
soğanlar yumuşayınca pirinçleri ekleyelim ve kavurmaya devam edelim, ardından domates sosunu ekleyip kapağını kapayaım kısık ateşte dinlendirelim ve kısa bir süre sonra altını kapatalım
en son tuz ve baharatları ekleyip zeytinyağını harçımızın üstünde gezdirip, ince ince kıyılmış maydanozunda ekleyip harçın soğuması için bekletelim
biberlerimiz sudan çıkarıp suların iyice süzülmesini sağladıktan sonra harçımızı biberlerimizin içine doldurup tenceremize yerleştiriyoruz
tüm biverleri bu şekilde dizdikten sonra üstünü kurutulmuş domates veya biberlerin kendisini kesip üstüne kapak yapabilirsiniz. onun üzerine limonları dizip en son 1 su bardağı kadar suyu tencereye döküp üstüne kalan zeytiyağını gezdirip pişiriyoruz gerekirse ara ara sıcak su ekleyebilirsiniz.
piştikten sonra soğuk olarak limon ile servis edebilirsiniz.



Tas Kebabı

Malzemeler ; 4-5 kişilik
1kilo kuşbaşı dana et
10 adet arpacık soğan
3 diş sarımsak
1 büyük boy patates
2-3 su bardağı su
2 adet orta büyüklükte çarliston biber
tuz , karabiber, kekik, kimyon
1 yemek kaşığı domates salçası, biber salçası
Yapılışı;
Etleri kısık ateşte kapaklı bir tencerede suyunu salıp çekinceye kadar ara ara kavurup kapağını kapatıyoruz. suyunu tamamen çektikten sonra sıcak suyumuz ekleyip etlerin pişmesini sağlıyoruz eğer et geç pişiyorsa su takviye edebilirsiniz.
Etler pişmeye yakın içine soğanları eti koyduğunuz tencereye ekleyin yaklaşık 20 dk da soğanlar yumuşar fakat soğanlar dağılmamalı buna dikkat ederek pişme süresini ayarlayabilirsiniz.
başka bir tencerede küp küp doğradığınız patatesleri sıvıyağda kavurun ardından doğradınız biberleri ve sarımsakları ekleyerek kavurmaya devam edin.sarımsakları ister bütün isterseniz doğrayın.
Patates ve biberlerin bulunduğu tencereye domates ve biber salçasınıda ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun
Etler pişince patateslerin olduğu tencereye ekleyin suyu yoksa biraz su ekleyebilirsiniz baharatları ve tuzunu ilave edip kısa bir süre kaynatın. top karabiberi seviyorsanız 5-6 tane top karabiber kullanabilirsiniz.
bulgur yada pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz.


Pırasalı Ekmek

Malzemeler ;
3 bardak un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
2 çorba k. tereyağ
3-4 adet pırasa
Yapılışı;
Pırasaları yıkayıp ince ince doğrayın
2 yemek k. tereyağında doğradığınız pırasaları kavurun kısık ateşte bir süre kapağı kapalı yumuşamasını sağlayın. yumuşadıktan sonra altını kapatın pırsanın yağını süzdürün ve hamura eklemek için ayırın.
un su maya bal ve tuz genişçe ve pırasaların yağı bir kapta yoğurulur üzerine nemli bir bez örtülüp sıcak tutması için havluyla sarılır sıcak bir yerde mayası gelene kadar bekletilir.
mayası gelince pırasalar eklenir tekrar yoğurulur gerekiyorsa un eklenir ve yağlayıp pişirilecek kaba konur üzeri yeniden bezele örtülür havluyla tekrar sarılır dinlendirilir.
önceden ısıtılmış 200°  fırınada üstü kızarana kadar pişirin.



Gül Tatlısı (şerbetli)

Öncelikle iyi bayramlar diliyorum :) ve özel bir tarif arayanlar için bayramlık değerlendirilebilecek şerbetli gül tatlısını paylaşıyorum..

Malzemeler ;
Hamuru için
1 çay b. yoğurt
1 çay b. sıvıyağ
1 çay b. irmik
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
125 gr margarin (oda sıcaklığında)
aldığı kadar un
2 yemek kaşığı kakao (renk vermek için)
Şerbet için  ;
3 su b. şeker
3 su b. su
Yapılışı  ;
Şerbeti önceden hazırlayıp soğutun.
hamuru içi tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
dilerseniz hamurun yarısını ayırıp kakaoyu karıştırıp hamurunuza renk verebilirsiniz veya sade olabilir.
hamurunuzu merdane yardımıyla bıçak sırtından biraz daha kalın olarak açın yaklaşık 3-4 mm..
açtığınız hamura çay bardağı ile kesin
Kesilen 4 parça daireleri yarım ay şeklinde üst üste gelecek biçimde koyarak rulo yapın


yaptığınız ruloyu ortadan ikiye eşit şekilde bıçakla kesin
kestiğiniz parçadan 2 ayrı gül elede ediyorsunuz bu işlemi kalan hamurlarada uygulayın
dilerseniz içine kıyılmış ceviz veya fındık  koyabilirsiniz

 160 - 170 derece 25-30 dk kadar pişirip sıcak hamurlarımızın üzerine soğuk şerbeti döküp şerbeti cekmesini sağlıyoruz.



Afiyet olsun.




Pırasalı Börek


Malzemeler ;
 4 adet yufka
500 gr pırasa
2 adet orta boy havuç
3 su bardağı yoğurt
2 yumurta(1 i üzeri için)
1/2 çay bardağı sıvıyağ
karabiber, kimyon,tuz
Yapılışı ;
pırasalar yıkanıp ince ince dilimlenir veya rondo da çekilerek kıyılır.genişçe bir tava veya tencerenin içine biraz sıvı yağ konularak kavrulur kısık ateşte kapağı kapatılarak yumuşaması sağlanır , pişmeye yakın içine havuç rendelenir ve pırasalar eklenerek kavrulmaya devam eder. tuz ve baharatlar eklenerek altı kapatılır, kapagı kapalı soğumaya bırakılır
Genişçe bir kasenin içine 2 su bardağı yoğurt 1 yumurta ve diğer yumurtanın akı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ konularak çırpılır.
Diğer taraftan yufkalar üçgen biçiminde her bir yufka 6 parçaya kesilir, yufkanın içine hazırlana yoğurt karışımı sürülür onun üstüne pırasa harcı sürülüp sigara böreği biçiminde sarılır ve tepsiye dizilir. her bir parçaya aynı işlem uygulanır en son ayırdığımız yumurta sarısı ve 1 bardak yoğurt çırpılarak yufkaların üzerine sürülüp üzerine çörek otu, susam serpilir 180 derecede önceden ısıtılmış fırında ortalama 30-45 dk kadar üzeri kızarana kadar pişirilir.





Lor Peynirli Poğaça

Lor Peynirli Poğaça Hamur Malzemeleri ;
1 su b. sıvı yağ
1 su b. yoğurt hafif sulu
2 kabartma tozu
2 yumurta birinin sarısı üstüne
aldığı kadar un
tuz
çörek otu
Peynirli Poğaça İç malzemesi
Lor Peyniri
Maydanoz
Lor Peynirli Poğaça Tarifi

Hamuru için gerekli tüm malzemeleri Derince bir kasede yoğurup karıştıralım yumurtanın birinin sarısını ayırıp diğerlerini malzemelerimizin içine ekleyip yumuşak kıvamlı kesinlikle sert olmayan bir hamur hazırlayalım, hamuru 15-20 dk dinlendirin
peynirin içine ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. poğaçaların içine iç malzemesini koyup yarım ay şekli verelim
yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye hepsine içi harcını ekleyip dizdikten sonra üzerine yumurta sarısını sürüp çörek otu koyalım ve önceden ısıttığınız  fırında üstü kızarana kadar pişirelim.




Balkabağı Böreği Trakya (Kırklareli)

Balkabağı Böreği Malzemeler ;
Balkabağı Böreğinin Hamuru ;
1 su bardağı toz şeker
1 Su bardağı su
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar un (Açılabilecek kıvamda olmalı)
Balkabağı Böreğine Serpmak İçin Malzemeler;
hamurun içine ve dışına sürmek için 1.5 çay bardağı sıvı yağ
pudra şekeri
Balkabağı Böreği İç malzemesi;
1,5 dilim kalın dilim kabak
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı kıyılmış ceviz
10 yemek kaşığı toz şeker
Balkabağı Böreği Nasıl Yapılır
Balkabağı Börek Tarifi

Hamur malzemelerini karıştırıp 30 dk kadar dinlendiriyoruz. Açılabilecek yumuşaklıkta olan hamurumuzu 3-4 parça bezeye ayırıp oklava veya merdane yardımıyla yufka büyüklüğünde tepsiye uyacak şekilde açıyoruz.
Tüm bezeleri açıp tepsi uzunluğuna getirdikten sonra genişçe bir kaba kabakları rendeleyip tarcın, ceviz ekleyelim ve şeker ile karıştıralım
İçinin sulanmaması için en son şekerini ekleyebiliriz yada içini hazırladıktan sonra bekletmeden yufkaların içine bolca sıvı yağ sürüp üzerine içini her yerine eşit miktarda sürüp yuvarlayarak rulo haline getirelim tepsiye uyacak şekilde hazırladığımız yufkaların üzerine sıvı yağ sürüp fırına verelim.
Bazı tariflerde böreğimiz piştikten sonra üzerine çok az şeker ve su karıştırılıp ılıtılacak kadar ateşte tutup hamurun üzerine nemlendirerek üzerine pudra şekeri serpilmiş bazılarında bu şekilde bir uygulama yok ..
benim hazırda kabak tatlısından arta kalan kabak suyum vardı ben onu sürdüm çok ıslatmamaya dikkat ettim çünkü gevrek kalması makbul .. dikdörtgen biçiminde parçalara ayırarak üzerine pudra şekerini süzgeç yardımıyla eleyerek serptim sonuç mu harika oldu :) ılık veya soğuduktan sonrada servis edebilirsiniz.




7 Ocak 2012
Kremalı Poğaça


 Malzemeler;
1 su bardağı süt
3 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 kutu krema
1 paket instant maya
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
çörekotu
lor - labne peyniri
maydanoz
yeteri kadar un
Yapılışı ;
Lor, maydanoz ve çörekotu hariç tüm malzemeleri karıştırın instant mayayı çok az suyun içinde eritip ekleyin, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru kabarıp lif lif oluncaya kadar ılık bir ortamda bekletin
kabaran hamuru tekrar yoğurun
maydanozu ince ince kıyıp peynirlere karıştırın.
iç malzemeyi yoğurduğunuz hamurdan mandalina büyüküğünde parçalar kopararak elinizde yuvarlayın
ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin tüm hamuru bitirdikten sonra 15-20 dk dinlendirdiğiniz poğaçaların üzerine daha önceden ayırdığınız yumurta sarısını sürüp 180 ° c de üzerleri kızarana kadar pişirin.




Keçiboynuzlu Cevizli Kek


Malzemeler ;
2 yumurta
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı ceviz içi
3 yemek kaşığı keçiboynuzu unu
Yapılışı;
Fırını önceden 180°c ısıtın, yumurtaları derin bir kabın içine kırın ve şekerleri ekleyerek çırpın
süt, sıvı yağ, un, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyerek çırpın
çırpılmış karışımın yarısını başka bir kaba alın ve 3 kaşık keçiboynuzu pekmezi ekleyip karıştırın kıvamı çok koyu olursa süt ekleyebilirsiniz
kalan sade karışıma ceviz ekleyip karıştırın.
kek kalıbınızı altını margarinle eşit olarak yağlayın kekiniz kalıbınıza yapışıyorsa margarinin üstüne susam serpebilirsiniz böylelikle yapışmaz.
yağlanmış kek kalıbına 1kepçe keçiboynuzlu karışımdan 1 kepçe sade karışımdan hepsini koyarak üzeri pembeleşinceye kadar yaklaşık 40 dk. pişirin , elma dilimi olarak servis yapınız





Ender Saraç'ın Detoks Çorbası


Malzemeler
1küçük beyaz lahana
1 büyük baş soğan
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1-2 adet hafif acı sivribiber
yarım tatalı kaşığı zencefil
yarım tatlı kaşığı zerdeçal
yarım tatlı kaşığı kimyon
5-6 adet bsaplarıyla beraber maydanoz
yaklaşık 2 litre su
bu çorbayı diğer çorbaları yaptığınız gibi yapın tüm malzemeler pişip lahana tam olarak haşlandığında blender yardımıyla servise hazır hale getirebilirsiniz. eğer içiniz çok kıyılırsa yanında az miktarda kepekli grisini veya sarı leblebi yiyebilirsiniz. her saat başı veya 2 saate bir küçük bir kase çorbayı içmeye çalışın çorbanın ne çok sıcak nede ılık olacak orta sıcaklıkta olmasına özen gösterin..
zaman: 12:42  



Bir Günlük Detoks Diyeti

SABAH
1-2 bardak ılık su içiniz suyu pek sevmiyorsanız bunun yerine 1-2 bardak bitkisel çay, meyve çayı ve ya sebze suyu içebilirsiniz.
KAHVALTI
3-4 adet kuru kayısı veya kuru incir
2-3 yemek kaşığı müsli veya meyveli yoğurt
1 su bardağı az yağlı süt
1 bardak ayran veya 1 bardak taze meyve suyu
KUŞLUK
1 su bardağı taze hazırlanmış sebze veya meyve suyu karışımı
1 bardak bitkisel çay veya bir meyve
ÖĞLE YEMEĞİ ÖNCESİ
Öğle yemeğinden 30 dk önce 1 bardak su veya bitkisel çay
ÖĞLE
Haşlanmış taze sebze tabağı veya közde pişmiş taze sebze tabağı
1 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt
istenildiği kadar yeşil salata veya meyve tabağı
3-4 adet yağsız köfte, ızgara haşlanmış, fırınlanmış balık tavuk eti veya karbonhidratlı yemek
İKİNDİ
1 adet küçük boy elma 4 adet kepekli bisküvi
AKŞAM YEMEĞİ ÖNCESİ
1 su bardağı bitkisel çay, haşlanmış taze ıhlamur, adaçayı ,papatya veya limon suyu
AKŞAM
Haşlanmış taze sebze tabağı
1 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt
istenildiği kadar yeşil salata
öüle yemeğinde et, tavuk ya da balık ; 3 köfte kadar yağsız ızgara, haşlanmış ve fırınlanmış balık ve ya tavuk eti.
YATMADAN ÖNCE
1 Bardak bitkisel çay
Prof. Dr. Hüseyin NAZLIKUL





4 Ocak 2012
Muzlu Pasta

Malzemeler;
Pandispanyası için
4 adet yurmurta
4 y. k. kaynar su
150 gr toz şeker (1 su b. 2 parmak eksik)
100 gr un (1 su b. 1 parmak eksik)
100 gr nişasta ( 1 su b. 1 parmak eksik)
1 paket kabartma tozu
Pasta Dolgu Kreması;
2 su b. süt
3 çorba k. un
5 çorba k. toz şeker
1 paket vanilya
Süslemesi için
Kremşanti (1 su b. süt ile)
 1 çay b. çekilmiş fındık
2 adet büyük boy muz
Ve süsleme için dilediğiniz malzemeler
Yapılışı;
Yumurtalarımızı derince bir kasede köpük köpük olana kadar mikser yardımıyla çırpalım
İçine yavaş yavaş kaynar su ilave edilip, iyice kabarıp, köpük köpük olana kadar çırpılır.
Şeker eklenip yumurtaların içinde eriyene kadar yaklaşık 10 dakika çırpılır
Vanilya eklenip karıştırılır
Başka bir kabın içine un, nişasta ve kabartma tozu iki defa elenir.
Elenen karışım yumurtalı karışıma eklenip çırpılır.
Yağlanmış tepsiye dökülür.
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişrilir.
Pişen pandispanya soğuması için bir kenara konur.

İç dolgu kreması yapılışı

2 bardak süt tencereye konur
5 kaşık şeker ve 3 kaşık un eklenir ve muhallebi kıvamına gelene kadar hafif ateşte ve topaklanmaması için sürekli karıştırılır.
Kremşanti 1 bardak süte karıştırılır önce yüksek devir sonra hızlı devirde karıştırılır.
ve buzdolabında 15 dk kadar dinlendirilir.
pandispanya ortadan ikiye eşit birşekilde kesilerek arasına dolgu kreması sürülür
üzerine muzlar dilimlenerek yerleştirilir ve aralarına çekilmiş fındık serpilir
pandispanyanın üst kısmı yerleştirilir onun üzerinede kremşanti sürülür
pastanın en üstüne arta kalan fındık içi serpilir ve istenildiği şekilde süslenir



Fırında Hamsi Buğlama


Malzemeler ;
2-3 orta boy boy patates
2-3 orta boy soğan
1 kilo hamsi
1 dilim limon
3-4 defne yaprağı
4 diş sarımsak
zeytin yağı, tuz
1 yemek k. domates, 1 yemek kaşığı biber salçası
çarliston biber
4-5 dilim domates kurusu ve ya domates
Maydonoz
Yapılışı;
Hamsileri temizleyip yıkayın ben hem içini hemde kılçığını çıkarıyorum daha sonra bol suda yıkayıp süzdürün üstüne tuz atıp karıstırın bir kenarda bekletin
Diğer tarafta patatesleri ve soğanları soyup halka halka dilimleyin tuz ekleyin
Borcam ve ya fırın tepsisine alt kısmına tereyağı sürüp önce patatesleri sıra sıra dizin daha sonra üzerine soğanları ekleyin onların üzerine hamsileri ekleyin hamsilerin aralarına defne yapraklarını dizip yine aralarına nohut büyüklüğünde salçaları ekleyin veya yaklaşık 1 bardak suyun içine karıştırıp üzerine ekleyebilirsiniz sulu hamsi buğlama sevenler bu şekilde tercih edebilir. üzerine domates kurularını veya domatesleri eşit aralıklarla dizin

Bir dilim limonu ortasına koyup aralara çarliston birberi dilim dilim ekleyip maydonozu ince ince kesip aralara serpiştirin .

sarımsakları ince ince dilimleyip zeyetin yağının içine atıp zeytin yağını hamsizelerin üzerinde gezdirin üzerine folyo veya yağlı kağıt ile kapatın ve pişmeye yakın üzerinden alıp hamsizler fırında kızarana kadar bekletiyoruz.. yada sulu yaptıysanız üzerine hiçbirşey örtmedende fırının orta bölümünde pişirebilirsiniz.



mevsim salatası ve sarımsaklı zeytinyağlı roka salatasıyla servis edebilirsiniz

Afiyet Olsun




Mantar Çorbası


Mantar çorbasının ben çok severek içiyorum bu tarifle artık çok rahat mantar çorbası yapıyorum ve evdeki herkez bayıla bayıla içiyorlar daha önceden mantar çorbasını çok sevdiğim halde evde bir türlü yapamazdım megersem herşeyin bir yöntemi olduğu gibi bununda varmış ve sizinle paylaşmaya karar verdim :)

Malzemeler ;
250 gr mantar
5 bardak tavuk suyu veya tavuk bulyon
1 orta boy sogan
1 - 2  yemek k. un
1 paket krema
4-5 damla limon suyu
Tereyağı, sıvı yağ
Tuz , karabiber , maydonoz
Yapılışı;

Mantarları bol suda yıkayıp üst kabuklarını soyuyoruz, ve mantarları küçük küçük doğruyoruz, mantarları kapaklı bir tencere veya tavaya koyup suyunu salıp tekrar cekene kadar bekletip limon suyunu ekliyoruz,

Diğer tarafta soğanlarımızı soyup ince ince kıyıp tereyağı ve sıvıyag ekleyip soğanlar şefaflaşana kadar kavuruyoruz
ardından unu ekleyip eğer koyu çorba seviyorsanız 2 y. kasığı eger koyu olmasın diyorsanız 1 yemek k. ekleyip kavurun ve sıcak tavuk suyunu ve ya sadece su ekleyip karıştırın, su kullanıyorsanız içine 1 tane bulyon koyabilirsiniz ben bulyon kullandığımda tuz eklemiyorum ,
kaynayan suyun içine mantarları ekleyip biraz daha fokurdadıktan sonra ocaktan almadan 4-5 dk önce kremamızı ekleyip karıştırıyoruz eğer tuzunu atacaksanız bu aşamada ekleyebilirsiniz.4-5 dk daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.

Üzerine ince ince kıyılmış maydonoz yada karabiber ekleyerek servis yapabilirsiniz

Afiyet Olsun




Pirinç Çorbası

Çocuklarınız çorbayı çok seviyorsa bu besleyici çorbayı mutlaka denemelisiniz. benim kızım bayıla bayıla içti bundan sonra daha sık yapacağım bir çorba tarifim daha oldu :) neden şimdiye kadar yapmadım diye hayıflandım hem çok pratik hemde çok leziz bu çorbanın tarifine geçiyorum şimdi ..

Malzemeler ;

Bir çay barda ayıklanmış ve yıkanmış pirinç
Altı su bardağı et suyu ya da su + et veya tavuk bulyon
İki adet domates veya 3 çorba kaşığı domates sosu
İki çorba kaşığı tereyağın
Yeterli miktarda tuz
Yapılışı;
Tencere altı su bardağı et suyunu ve yıkanmış ve ayıklanmış bir çay bardağı pirinci koyuyoruz ve pirinçler parçalanıp yumuşağınca kadar pişiriyoruz et suyunuz yoksa tavuk ve ya et bulyon kullanabilirsiniz.

Bu pişen pirinçlerin üzerine tuz katıyoruz

Ayrı bir tavanın içine iki yemek kaşığı yağ koyup, üzerine kabuklarını soyduğunuz domatesleri küçük küçük doğrayıp atıyoruz ve biraz kavuruyoruz ben domatesin mevsimi olmadığı için yazın konservesini hazırladığım domates sosunu kullandım

İlk başta pişirdiğimiz sık pirinçlerin üzerine ocaktaki domates döküyoruz ve karıştırıyoruz

Servis ederken üzerine kıyılmış maydanoz ve karabiber ekiyoruz ben çocuguma yaptıgım için karabiber eklemedim


Afiyet olsun





Kıyık (Tatar Hamurişi)

Hamur Kızartması
Küçükken en sevdiğim hamur işlerinden biriydi özellikle kahvaltı veya akşam üzeri kahvaltılarında çay peynir ikilisinin vazgeçilmez tamamlayıcısıdır ... şimdide kızıma yaptığım bir hamur oldu vede severek yediği bir kahvaltılık .sizde çocuklarınıza ve ya akşam üzeri kahvaltılarınız da komşularınıza yapabilirsiniz hem çok lezzetli hemde pratik bir hamur işi aynı zamanda tatar hamur işlerinden ... içine tuz oranını ayarlayarak reçeller ve benzeri kahvaltılıklar eşliğinde yenilebilir.

Kahvaltılık Hamur Kızartması Malzemeleri ;
Kıyık Hamur Malzemeleri
1/2 Su bardağı yoğurt
500 gr un
1/2 Su bardağı  su veya süt
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Sıvı yağ
Karbonatlı Hamur Kızartması Nasıl Yapılır ;
Kıyık Tarifi


Tüm malzemeler birbirine karıştırılır ve kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur hamurdan portakal büyüklüğünde kopartılıp merdane yardımıyla bıçak sırtından biraz daha kalın şekilde açılır
açılan hamur baklava dilimi, üçken, kare, dikdörtgen şeklinde kesilir veya çay bardağı yada su bardağının ağzıyla kesilir yoğurduğunuz hamur bitene kadar aynı işlem uygulanır
 bol yağda tüm kesilen parçalar kızartılır bu parçalar balon gibi şişerek kızarırlar ve bu hamurun özelliği içine yağ çekmez alt üst çevrilerek kızartıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir
balon gibi kızaran parçaların ucundan açarak içine peynir, reçel, turşu canınız neyle yemek isterse koyabilirsiniz yada ekmek olarak da tüketebilirsiniz.


Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder