Search

25 Şubat 2009 Çarşamba

2


Sütlü Ekmek


Malzemeler ;
3.5 - 4 su bardağı kadar un
21gr' lık bir paket yaş maya (yarısından biraz fazlada yeterli)
1.5 su ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı;
Ilık sütün içerisinde yaş maya ve toz şeker eritilir
geniş bir kaba un tuz ve sıvıyağ konulup üzerine maya ve şeker eritilmiş süt eklenip yoğurulur
yoğurulan hamur kabarıp mayalanana kadar bekletilir eğer vaktiniz yoksa geniş bir kaba sıcak su koyup üzerine yoğurduğunuz hamur kabını koyup sıcak bir ortam saglayabilirsiniz böylelikle hamurun mayası kısa sürede gelecektir.
mayalanan hamur tekrar yoğurulur el büyüklüğüne yakın ufak somun şekli verilerek yağlı kağı serdiğiniz tepsiye dizilir, biraz daha bekletilir, üzerine biraz un serpilir
önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir, fırından çıktıktan sonra üzerine bir havlu sererek çabucak içinin yumuşamasını saglayabilirsiniz.

Afiyet Olsun




İzmir Köfte


İzmir Köfte Nasıl Yapılır

İzmir Köfte Malzemeleri ;
400 gr kıyma
2 adet orta boy soğan
1 adet tatlı biber
4 diş sarımsak
1 yumurta
1 çorba kaşığı domates sosu
1 su bardağı çekilmiş ekmek
maydanoz
karabiber, tarcın, kırmızı tos biber, pul biber,
kuru nane, kekik,kimyon
1 tatlı kaşığı karbonat
tuz
2 adet büyük boy patates
İzmir Köfte Sosunun Malzemeleri
3 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
ağız tadınıza uygun baharatlar (yalnızca kekikte olabilir)
yeteri kadar su
1/2 et bulyon veya tuz
İzmir Köfte Nasıl Yapılır  ;
soğan biber sarımsak soyulur 2 - 3 parçaya ayrılarak rondo da çekilir
ardından baharatlar, ekmek içi ve yumurtada ve kıyma hariç köfte malzemelerinin hepsi rondaya eklenir karıştırılmaya devam edilir.
karıştırdığınız harç geniş yoğurma işlemine uygun bir kaseye alınır ve kıyma eklenir karışım cıvık olması halinde ekmek içi ekleyelim
ve köfte şekli verelim
az yağda tavada önlü arkalı kızartın, dilerseniz ızgarada da pişirebilirsiniz.
diğer tarafta kızarttığınız köftelerin tavasında sosunu hazırlamak için salçaları ekleyin kavurun baharatları ve bulyonu da (şart değil ) ekleyerek yeteri kadar su ekleyerek 2-3 kez kaynadıktan sonra altını kapatın.
patatesleri soyup ister elma dilimi ister yuvarlak şekilde kesin .
bir borcama patates dilimlerini dizin üzerine köfteleri dizin boşlukları patates dilimlerini yerleştirebilirsiniz. köftelerin altına koyduğum patatesleri yuvarlak aralara yerleştirdiklerimizi elma dilimi olarak koydum siz dilediğinizce yerleştirebilirsiniz. salçalı sosu üzerine döküp her yere eşit yayılmasını sağlayın.
önceden  ısıtılmış 180 C° - 200 C° sıcaklıkta patatesler yumuşayana kadar pişirin
Afiyet olsun.






Etli Kuru Bamya Yemeği


Malzemeler;
300 gr kuru bamya
150 - 200 gr dana kuşbaşı
1 soğan
2 kaşık domates sosu
1 adet limon
tuz
Yapılışı
 Bamyaları iplerinden çıkarıp kaynar suya atıp kaynatalım bu arada 1/2 limon suyunuda ekleyelim ardından süzgece alıp soğuk suya tutup şişmesini sağlayalım
Etleri bir tencerede suyunu cekene kadar kavuruyoruz etiniz sert ise 1 su bardağı suda haşlayabilirsiniz
Haşlanan etlerin içine biraz sıvıyağ ekleyip küçük küçük doğradığımız soğanları ekleyip kavuralım
Domates sosunu veya kabukları soyulmuş domatesi yahut salçayı ekleyin üzerine 4-5 bardak sıcak su ekleyin
kalan limonun diğer yarını sıkıp bamyaları ekleyip kaynatalım eğer etleriniz hala sert ise kaynatmayı etleriniz pişene kadar yapabilirsiniz.
Bamya ve etler istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde ateşten alıp servis edebilirsiniz çok sulu olmaması gerekiyor buna gore suyunu ayarlamayı unumayın
Afiyet olsun






Fırında Tavuk

Fırında Pratik Kolay Tavuk Nasıl Yapılır

Bazen çok zamanınız olmaz işte bu zamanlarda pratik 4-5 dk da hazırlanıp 50 dk da pişen yani toplamda yalnızca 1 saate sığdırabildiğimiz fırın yemeklerinden biri  kısa sürede lezzetli bir fırında tavuk hazırlamak için tarifimizi veriyorum...

Fırında Tavuk Malzemeleri ;
5-6 adet tavuk budu
2 büyük boy patates
4-5 diş sarımsak
4-5 adet arpacık soğan
2 adet çarliston biber
kimyon
kekik
karabiber
pulbiber
tuz
sıvı yağ
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı bal
1/2 limon suyu
1 adet fırın poşeti
 Fırında Tavuk Tarifi
Öncelikle tavuk butlarını yıkayıp, limonu ve balı karıştırdığımız sosu sürelim bu butlarınızın nar gibi kızarmasını sağlayacak
diğer yanda patatesleri yıkayıp soyalım elma dilimi şeklinde keselim
soğan ve sarımsakları soyup bütün şekilde hazırlayalım, biberler 2 ye veya 3 parçaya bölelim.
tüm sebzelerimizi derin bir kaseye koyalım sıvı yağ ekleyip tüm baharatları ve tuzu karıştıralım dilerseniz başka sebzelerde ekleyebilirsiniz en son butlarımızı da atıp harmanlayalım
fırın poşetinin içine unu ekleyip sallayalım heryana unun yayıldığından emin olup, tüm malzemelerimizi fırın poşetine yerleştirelim ve klipsini kapatıp kürdan veya çatal ile poietin belirli yerlerini delelim
180 C° - 200 C° arasında sıcaklıkta yaklaşık 50 dk budlar kızarana kadar pişirelim
Yanına bulgur (pirinç)pilavı  eşliğinde havuç tarator veya Hardal soslı roka ile servis edelim.






Ispanak Kavurma



Malzemeler ;
700 gr ıspanak kökleri ayıklanmış sirkeli suda bekletilmiş
su
1 büyük boy soğan
sıvıyağ
tuz
1 çay kaşığı ucuyla karbonat
dilerseniz baharat
yoğurt - sarımsak
üzerine salçalı veya pul biberli sos
Yapılışı;
Yıkadığınız ve temizlediğiniz ıspanakları bir tencereye alıp üzerine su ekleyelim, kaynamaya yakın karbonatımızı ekleyip ıspanakları haşlayalım. karbonat ıspanakların yumuşak olarak pişmesini sağlayacak
Haşladığımız ıspanakları alıp makarna süzğecinde suların süzülmesini ve soğumasını bekleyelim
ıspanaklar soğurken bir tencereye sıvıyağı ekleyip küçük küçük doğradığımız soğanları şefaflaşana kadar kavuralım ara ara kapağını kapatıp yumuşamasını sağlayalım
soğuyan ıspanaklarımızı elimize alıp kalan sularınıda elimizde alıp sıkıp doğrayalım ve soğanlara ekleyip kavurmaya devam edelim, dilerseniz bu aşamada tuz ilr birlikte ağız tadınıza uygun bahartalar ekleyebilirsiniz
diğer yanda sarımsaklı yoğurtlu sosu hazırlayın, diğer taraftada az tereyağında salça ve ya pul biberli bir sosta hazırlayabilirsiniz
kavrulan ıspanalarımızı servis tabağımıza alalım üzerine yoğurt ekleyelimonun üzerine salçalı sosu ekleyelim.


Afiyet olsun,






Tarhana Çorbası (hiç böyle denediniz mi ?)

Malzemeler ;
4-5 çorba kaşığı toz tarhana
4 bardak tavuk suyu veya 1/2 et bulyon
1,2 çorba kaşığı tereyağ (sıvıyağga olabilir)
dilerseniz üzerine domatesli soslu sarımsaklı sos  (olmasada olur)
Yapılışı;
Teryağını bir tencereye koyup kızdırın üzerine tarhanayı ekleyip kavurun tavuk suyu kullanmayacaksanız bulyonu ufalayıp tarhanayla beraber kavurun
ateşi kısık olursa kavururken yanmaz, kokusunu duyana kadar karıştırın.
tavuk suyunu ekleyin ara ara karıştırarak  pişirin fokurdayınca ateşten alın eğer tavuk suyu kullandıysanız ateşten almadan 4-5 dk. önce tuzunu atın
sarımsakları rendeleyin yada küçük küçük doğrayın 1 veya 2 tane yeterli
sosluğa çok az sıvıyağ ile sarımsakları kavurun ardından 2 çorba kaşığı domates sosu ekleyin kavurun
çorbanızı bir kaseye alarak domates sosunu ekleyin veya çorbanın tamamınada koyup karıştırabilirsiniz.
Sıcacık içinizi ısıtıcak mis kokulu tarhananın hazır soğutmadan için...
Ohhhh.. demeyi unumayın
Afiyet Olsun...






Ev Baklavası Tarifi


Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
1 tatlı kaşığı sirke
yarım çay kaşığı tuz
un
kırılmış ceviz ya da fındık
200 gr margarin
mısır nişastası

şerbeti için;
4 bardak şeker
5 bardak su
bir kaç damla limon suyu
Hazırlanışı;
Yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, (sirke daha gevrek olması için) kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın ve alabildiğince un ekleyerek yumuşak kıvama yakın bir hamur elde edilir.

Hazırlanan hamur elde rulo yapılarak 20 eşit parçaya bölünür
Bölunen herbir parça yuvarlak beze yapılır ardından merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açılarak üst üste konulur aralarına nişasta serpilir


10'arlı şekilde üst üste konularak tepsi büyüklüğünde açılır

açılan hamurlar tepsiye alınır üzerine cevizli karışım dökülerek yayılır
diğer 10'arlı grup açılır cevizlerin üzerine serilir

istenildiği gibi şekil verilerek kesilir

200 gr margarin bir soslukta eritilir
kesilen bakla dilimlerin üzerine heryere eşit miktarda dökülür
200°C deki fırına sürüp üzeri kızarana kadar pişirilir
bir tencereye 4 bardak şeker ve 5 bardak suyu koyup karıştırarak eritin daha sonra 2-3 damla limon suyu ekleyin koyulaşana kadar kaynatın
baklavanın soğuk şerbetin sıcak olması gerekiyor o nedenle en son şerbeti hazırlamak gerekiyor


Afiyet Olsun,





Ananaslı Tart


Malzemeler ;
2 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
125 gr margarin veya tereyağ
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya (ben1/2 şişe dr.oetker sıvı vanilya kullandım)
1 paket kabartma tozu
1 adet portakal kabuğu rendesi
İç Harcı ;
1 adet dilimlenmiş ananas ananas
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı dr oetker çilek aromalı jel
Yapılışı;
 Tüm hamur malzemelerinizi derin bir kapta yoğurun eger elinize yapışıyorsa un ekleyebilirsiniz
hamuru içi yağlanmış tart kalıbına alın (ben kek kalıbı kullandım)
yaydığınız hamuru çatalla ince ince delikler oluşturarak batırın (kabarmaması için gerekli)
dilimlenmiş ananasları şekerle karıştırıp rondodan geçirin


suyunu çekmesi için bir tavaya koyarak ocakta karıştırarak pişirin
suyunu çekmeye yakın 3 yemek kaşığı jeli karıştırarak 5 dk daha pişirin ve ocaktan alığ soğumasını bekleyin
soğuduktan sonra hamurun üzerine döküp kaşık yardımılya üzerini düzleyin
önceden ısıtılmış 180Cº fırında yaklaşık 20 dk pişirin.
Soğuyunca dilimleyerek yanında süt veya kahve ile servis edebilirsiniz.






Dereotlu Peynirli Poağaça

Malzemeler;
1 su b. sıvı yağ
1 su b. yoğurt hafif sulu
2 kabartma tozu
2 yumurta birinin sarısı üstüne
aldığı kadar un
tuz
1/2 demet dereotu
İç malzemesi
Ezine peyniri
Maydanoz
Yapılışı ;
Hamuru için belirtirdiğimiz tüm malzemelerimizi ayrıca dereotunuda ince ince kıyarak karıştıralım yumurtamızın birinin sarısını ayırıp diğerlerini malzemelerimizin içine ekleyip yumuşak kıvamlı kesinlikle sert olmayan bir hamur hazırlayalım, cıvık'a yakın ele yapışan bir hamur olması gerek.
hamuru 10-15 dk dinledirirken,
Peynirin içine ince kıyılmış maydanazumuzu ekleyelim.dilerseniz yalnızca peynirde koyabilirsiniz ben içini hazırladıktan sonra dereotu katmaya karar verdiğim için maydanozlu oldu
poçalarımızın içine iç malzemesini koyup yarım ay şekli verelim yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dizdikten sonra üzerine yumurta sarısını sürüp önceden ıstığımız 180 C° fırında üstü kızarana kadar pişirelim.  (dere otlu olduğundan üzerine susam veya çörekotu koymaya gerek yok :)
Ilıkken servis yapabilirsiniz.
 Afiyet olsun







Ispanaklı Patatesli Rulo Börek

Malzemeler;
500 gr ıspanak
2 patates
1 adet soğan
1 kilo yufka
1 diş sarımsak
1 su bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
karabiber
kırmızı pul biber
nane
tuz
1 yumurtanın sarısı
çörek otu

Yapılışı ;

 Patatesleri haşlayıp küp şeklinde ufak ufak doğrayın veya ezin
Soğanı ve sarımsağı ince ince kıyıp yağda kavurun
yıkadığınız ıspanağı doğrayıp soğanların içine ekleyin, ve kavurmaya devam edin
ıspanaklar pişince içine patatesleri ekleyip baharatları ekleyin
baharatlarını ve tuzunu ekleyip ocağın altını kapatın
süt ve sıvıyağı karıştırarak börek harçını hazırlayın
1. yufkayı açın sütlü sıvıyağlı harçtan sürün ve üçgen şeklinde 4 e bolun
böldüğünüz yufkaların geniş kısımlarına ıspanaklı patatesli harçtan koyun sigara böreğinden büyük ve daha yayık olarak rulo haline getirin
tüm yufkaları aynı şekilde uygulayarak yağlanmış fırın tepsinize dizin
yumurta sarısını sürüp üzerlerine çörek otu serperek 180C° önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun







Browni Kurabiye


Malzemeler ;
1 yumurta
125 gr margarin
1 çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşıgı kakao
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağına yakın un (kıvamını ayarlamak için daha az veya daha çok kullanılabilir)
Şerbeti için (şerbeti önceden hazırlanacak sıcak kurabiyelere soğuk şerbet olmalı)
2 çay bardağı su
1.5 çay bardağı şeker
1 dilim limon
 Yapılışı için
Önce şerbeti hazırlamak gerekli kurabiyeler pişene kadar soğuması şart şekeri suyu ve limonu tencereye koyarak kaynatın
Un kabartma tozu ve portakal kabuğu hariç tüm malzemeleri mikser yardımıyla karıştırın
Ardından unu azar azar ekleyin unla beraber kabartma tozunuda karıştırıp yavaş birşekilde yoğurun
Rendelediğiniz portakal kabuğunuda ekleyip tekrar yoğurun
Yuvarlak veya benim gibi kalp şekilleri vererek yapabilirsiniz
160 C° önceden ısıtılmış fırında üzerleri hafif çatlayana kadar pişirin (Hızlı pişiyor en fazla 20 dk kadar pişirebilirsiniz)
Pişen kurabiyeleri fırından çıkar .çıkmaz şerbetin içine batırıp çıkarın çok beklettiğinizde dağılacağını unutmayın
Üzerlerine hindistan cevizi veya fındık vb. şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz
Afiyet Olsun







Cevizli Peynirli Erişte

Malzemeler;
500 gr erişte
1 paket krema
100 gr kaşar peyniri
1 çay bardağı kadar bıcakla iri kıyılmış ceviz
1 büyük soğan
3 diş sarımsak
biraz ezine (inek sütünden) veya dilediğiniz başka bir beyaz peyrniz çeşidi
erişteyi kaynatmak için su
suyuna koymak için az sıvıyağ
Eriitenin suyuna 1 adet et bulyon
Yapılışı;
Suyu kaynatıp içine sıvıyağ ve et bulyon ekleyelim ve erişteleri kaynatalım
diğer ocakta ince ince kıydığımız soğanları soteleyelim kapağını kapatıp yumuşamasını sağlayalım ve ince ince kıydığımız sarımsakları ekleyip karıştırmaya devam edelim
pişen eriştelerimizi süzüp soğan ve sarımsakların buluduğu tencereye alalım üzerine 1 paket kremayı ekleyip karıştıralım dilerseniz bu aşamada az karabiber ekleyebilirsiniz aroma vermesi için ama kesinlikle çok olmamalı
kaşarı rendeleyip kremalı eriştemize ekleyip çok az karıştırıp altını kapatalım tencere kapağını kapatıp dinlendirelim bu arada cevizleri iri iri bıcakla kıyalım beyaz peynirimizi çatalla ezelim.
2-3 dk dinlenmi eriştelerimizi servis tabağına alıp tümünü dökelim üzerine ezdiğimiz beyaz peynirleri onun üzerinede cevizlerimiz serpip servis edelim..
AFİYET OLSUN






Şakşuka


Malzemeler;
2 adet patates
2 adet patlıcan
2 adet biber
3 adet domates
sıvıyağ
tuz
2-3 diş sarımsak
yoğurt

Yapılışı;
Patetes ve patlıcanları yıkayıp soyun ve küp küp kesin biberleride parça parça kesin
sırasıyla sıvıyağ içerisinde kızartın
ayrı bir tavada dilimlediğiniz sarımsakları ve domatesleri (kabuklarını soyup küp şeklinde dilimleyin ve ya randeleyin) tuz ekleyerek soteleyin
servis tabağına önce kızarmış patatesleri ardından patlıcanları vede domates sosunu ekleyin üzerine biberleri koyun dilerseniz yanında yoğurt (sarımsaklı olabilir) ile soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun






İçli Köfte


İçli Köfte
İçli Köfte Malzemeleri ;
500 gr köftelik bulgur
2 adet yumurta
1/2 çay bardağı un
1/2 yemek kaşığı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
Haşlamak için kaynar su
kızartmak için 200 gr tereyağ
İçli Köftenin İç Malzemesi
500 gr az yağlı kıyma
2 adet büyük boy soğan
1/2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı fesleğen (reyhan)
tuz
100 gr çekilmiş ceviz içi
İçli Köfte Tarifi ;
Hafif ateşte kıymayı kendi yağında kavurun ara ara suyunu bırakması için  kapağını kapatıp tekrar karıştırın.
kıymanın suyunun bitmesine yakın ince ince doğradığımız soğanları ekleyin ardından tuzunu , salçasını ve ocaktan almaya yakın reyhan ile cevizi ekleyin (iç malzemesini dinlendirmek için buzdolabında 1-2 saat bekletin.
hafif ılık suyun içine bulguru koyup nemlenmesini sağlayın.çok fazla su konulmamalıdır ayrıca su ne çok sıcak nede soğuk olmalıdır oda sıcaklığına yakın ayarlamalısınız.
Yumurta, un, salça,pul biber ve tuzu birbirine karıştırın bulgurlar şişene kadar unlu karışımı dinlendirin
bulgur suyunu çekince unlu harcımızı bulgur ile karıştırıp yoğuralım yoğurdumuz bu köfte harcı kesinlikle ıslak olmamalı
yoğurdunuz köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alarak  avcunuzda tutup diğer parmaklarınızla havuz biçimi verin verdiğiniz şekilde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta hamurunda delikler olmamalı ve ince bir hamur olarak şekillendirilmeli
Havuz biçiminde açtığınız cukura kıyma harcımızdan koyup yumurta biçiminde avcunuzun içinde kapatın kıyma harcı hiçbirşekilde dışa taşmamalı yani bir çeşit süpriz yumurta ve içindeki hediye gibi :))) bu işlemi hamurunuz bitene kadar tekrarlayın
Derince bir tencereye su kaynatıp içine tuz atın su kaynamaya başladıktan 10 dk sonra köftelerinizi tek tek atıp haşlayın, haşlanan köfteleri delikli bir kepçe ile sudan çıkararakmakarna süzgecine alın.
Tavaya tereyağını koyup kızdırın köfteleri bu yağda kızartıp sıcak olarak servis edin
Dilerseniz üzerine tereyağlı salçalı sos hazırlayabilirsiniz.
Afiyet Olsun







22 Şubat 2012
Bezelye Yemeği

Malzemeler;
2 su bardağı bezelye
1 büyük soğan
2 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
1 çorba k. domates salçası
yarım çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı kaynar su
sıvıyağ
Yapılışı;
soğanı ince ince kıyın sıvıyağ koymuş olduğunuz tencerede kavurup kapağını örtüp kısık ateşte yumuşamasını sağlayalım
diğer tarafta havucu ve patatesi küp küp doğrayıp sarımsakları soyup iri doğrayalım
yumuşamış soğanın içine havuç ve sarımsak atılıp kavurulmaya devam edelim
salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup patatesleri ekleyelim kısa bir süre sonrada bezelyeyi ve sıcak suyunu ilave edelim baharatları ekleyip tuzunu atalım
düdüklü tencerede yapıyorsanız 15 dk kadar sonra bezelyeniz hazır tencerede yapıyorsanız bezelyenin çeşidine gore degişmekle birlikte yaklaşık 1 saat sonra bezelye yemeğiniz hazır olacaktır
Yanına güzel bir pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun










Ispanak Koku Salatası (Mantarlı)

Malzemeler;
500 gr ıspanağın kökü
5-6 adet mantar
1 mor soğanın yarısı
1 adet havuç
sıvıyağ
3 diş sarımsak
1/2 limon suyu
2 çay kaşığı soya sosu
nar ekşisi
 Yapılışı;
 Ispanakları ayıklayıp köklerini 1 saat sirkeli suya  koyup bekletiyoruz
Az sıvıyağı kapaklı bir tavaya koyup ıspanakaları kavuralım  kısık ateşte kapağını kapatıp 2 dk kadar suyunu çekmesini sağlayalım
diğer yandan mantarları yıkayıp ince ince keselim ve ıspanaklata ekleyip kavuralım ara ara kapağını kapatıp yumuşamalarını sağlayalım. kapağı kapatalım
soğanı yarım ay şeklinde ince ince kesip onuda tavaya ekleyelim
diğer tarafta havuçu rendeleyip sarımsakları soyup tavaya ekleyelim kapağını kapatıp bekleyelim tüm bunlar 10-15 dk süresinde tamamlanıyor
kavurmuş olduğumuz sebzeleri salata tabağına koyup soğumasını sağlayalım
soğuyan salatanın üzerine tuz, limon, soya sosu ve nar ekşisini ekleyip karıştıralım.
özellikle et yemekleri ızgaraların yanına yakışacak güzel bir salata






Yayla Çorbası


Malzemeler ;
 7 su bardağı un (veya tavuk suyu)
4-5 çorba kaşığı pirinç
1 su bardağı yoğurt
1 yumurtanın sarısı
2 çay kaşığı nane
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı;
Pirinçleri yıkayıp tencereye koyup üzerine suyu ekleyip yumuşayana kadar pişirelim.
pirinçler pişmeye yakın orta boy konserve kavanozuna un,yoğurt suyuyla beraber ve yumurta sarısınında ekleyip kapağını kapatıp hızlıca aşağı yukarı sallayalım
pirinçler yumuşayınca suyundan biraz alıp kavanozun içine ekleyip tekrar çalkalayalım ve ılıştıralım
yoğurtlu yumurtalı karışımı çorbaya ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edelim
diğer tarafta sosluğun içine tereyağı ekleyip naneyi ve kırmızı pul biberi kavuralım ve çorbanın içine ekleyerek karıştırmaya devam edelim
ben kızım için baharat kullanmadım yanlızca nane kullandım. sonradan tabağa ilave ettim.
en son tuzunu ekleyelim ben tavuk suyu kullanmadığım için et bulyon kullandım tuz yoğurdun kesilmesine neden olacagından en son eklenmelidir.
eğer tavuk bulyon ekleyecekseniz tereyağına baharatlarala birlikte ekleyip erimesini sağlayabilirsiniz
Mis gibi sıcacık çorbanız hazır,
Afiyet olsun








Tahinli Kabak Tatlısı


Malzemeler;
2 kilo kabak (kabukları soyulup 2 parmak kalınlığında kesilip temizlenmiş)
1.5 su bardağı toz şeker
5 adet karanfil
iri kıyılmış ceviz veya fındık içi
yeteri kadar tahin
Yapılışı;
Kabukları soyulup dilimlenen kabaklar bir tencereye dizilir ve üzerlerine toz şeker dökülür ve akşamdan kapağı kapatılıp sularını salması beklenir( en az 4 saat bu şekilde beklemelidir)
Suyunu salan kabaklara karanfiller eklenir ve  orta hararetli ateşe koyup ve pişirin (kabak turune gore pişme süresi değiştiğinde yumusamasına gore kontrol etmelisinsiniz
kabaklar yumuşayıp pişince ocağın altı kapatılır
servis ederken üzerine tahin koyup ceviz veya fındık içi serperek servis edebilirsiniz
Afiyet olsun








Ispanak Köklü Mantarlı Yumurta (omlet)

Malzemeler; (1 kişilik)
1 avuç ıspanak kökü
3-4 tane iri mantar
1 orta boy mor soğanın çeyreği
karabiber, toz kırmızı biber ve tuz
az sıvıyağ
1 adet yumurta


Yapılışı;
Önce ıspanakları temizleyip gerekirse en uc köklerini kesip sıvıyağ koyduğumuz tavaya ekleyip kavuruyoruz
daha sonra doğradığımız mantarları ekleyip karıstırıyoruz
ince ince yarım ay şeklinde kestiğimiz mor soğanlarıda ekleyip hepsini 10 dk yakın kavuruyoruz
baharatlarını ve tuzunu ekleyip karıştırıyoruz
üzerine yumurtamızı kırıyoruz dilerseniz omlet olarak çırparakta koyabilirsiniz
ben yumurtayı dağıttım çünkü cıvık kaldığında sevmiyorum.
yanına peynir zeytin ile ohhh mükemmel kahvaltı yumullll

Afiyet olsun








Fırın Sütlaç

Malzemeler ;
1/2 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı süt
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 yumurtanın sarısı
Yapılışı;
Pirinci suya koyup 30 dk kadar bekletin, yıkayarak pirinç sügecinde süzün
pirinçleri bir tencereye koyup 1 bardak su ekleyelim suyunu çekene kadar pişirelim
pirinçlere süt şeker ve vanilyayı ekleyip yumuşayana kadar karıştırarak pişirelim
nişastayı 2-3 kaşık suda eritip sütlaca ilave edelim ve bir yandanda karıştırarak kaynatalım
geniş bir kasede yumurta sarısını kaçerola ile çırpıp, 1 kepçe sütlaç ekleyelim karışım ılınınca sütlaç tenceresine ekleyip karııştırmaya devam edelim, 1 taşım kaynatıp ocaktan alalım
sütlaçları güveç kaselerine paylaştırıp fırın tepsisine dizelim. fırın tepsisinin içine su koyalım sütlaç kaselerinin yarısını geçmemeli
yüksek ısıda üzeri kızana kadar pişirelim
sütlaçlar üzeri kıazrdıktan sonra üzerlerine fırın tepsisi koyarak sütlaçların soğurken kurumalarını önleyelim
Afiyet olsun















Kıymalı Ispanaklı Lazanya

Kıymalı Ispanaklı Lazanya Malzemeler ; (20 cm lik kare borcam için)
250 gr dana kıyma
600 gr ıspanak (sadece yaprakları)
500 gr lazanyanın yarısı
1 büyük kurusoğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
karabiber
pulbiber
sıvıyağ
100 gr kaşar peyniri
Lazanaya Beşamel Sos ;
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı tereyağ
tuz
karabiber

Kıymalı Ispanaklı Lazanya Nasıl Yapılır
Kıyma kendi yağında kavurulur
Kavrulan kıymaya sıvıyağ eklenir ince ince kıyılmış soğanlar eklenir yine kavurulur
Salçalar eklenir, karıştırılmaya devam edilir
Yıkanmış sapları temizlenmiş iri iri kıyılmış ıspanaklar eklenir, suyunu çekene kadar pişrilir iç malzemelerimiz bir kenara konur.
Beşamel sos Yapılışı ;
Süt ısıtılır, kaynama noktasına gelmeden ateşten alıınır
Derin bir tencerede tereyağ eritilir un eklenerek kavurulur biraz tuz ve karabiber eklenir
Isıtılan süt kavrulmuş unun üzerine azar azar eklenir bir yandan da çırpma teli (Kaçerola) ile hızlıca çırpılır, sos koyulaştıkça eklenir bu şekilde süt bitip krema kıvamını alınçaya kadar karıştırılır (mutlaka karıştırılmalı dibi tutar) sosunuz mutlaka akışkan olmalıdır koyuysa süt ekleyebilirsiniz.

Fırınlanma Öncesi;
İç malzemesi, beşamel sosu ve fırın kabınızı ocak kenarında kolay erişebileceğiniz bir yere koyun
 Makarnayı haşlamak için ocağa tencere koyun kaynayan suya 2 adet lazanya koyun yapışmaması için araya kevgir kaşığını koyabilirsiniz 1 dk bir yüzünü 1 dk diğer yüzünü haşlayarak toplam 2 dk boyunca lazanyaları haşlayın.
fırın kabınızın içine önce beşamel sosu ince bir tabaka olacak şekilde yayın, üzerine haşlamış olduğunuz lazanyaları yan yana dizin (eğer daha büyük bir kapta yapacaksanız mazlemeleri ona göre ayarlamalısınız)
Dizdiğiniz lazanyaların üzerine iç harçınızdan yaklaşık 2-3 kaşık koyarak yayın, iç malzemelerin üzerinede beşamel sos koyun bu işlemi kabınızda 2 parmak boşluk kalana kadar tekrarlayın ve üst üste dizin.
En son, lazanlaların üzerine beşamel sosu tamamen kapatacak şekilde yayın ve onun üzerine rendelenmiş kaşar peynirini eşit olarak serpin.
200 C° olarak önceden ısıtılmış fırına yaklaşık 20 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
 Ispanaklı Kıymalı Lazanya Tarifi
Afiyet olsun.








Piyaz

Malzemeler;
1.5 su bardağı kuru fasulye
1 adet domates
2 adet yumurta
2 adet soğan
1 avuç zeytin
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
1/2 çay bardağı sirke (ve ya limon suyu)
Tuz
Yapılışı;
Akşamdan suya koyduğunuz fasulyelerin suyunu süzüp tencereye koyun fasulyelerin üzerini 2-3 parmak kadar aşacak su koyup haşlayın. (ben düdüklüye koyuyorum 15 - 20  dk fasulyenin cinsine göre haşlıyorum)
Fasulyeler haşlandıktan çukur bir kaba süzerek koyun, sonra üzerine tuz seripip limon suyu veya sirkeyle harmanlayın ve üzerine kapak kapatıp 2-3 saat bu şekilde dinlendirin. (dinlendirmenizin nedeni sirkeyi veya limonu içine iyice alması içindir.
Dinlenen fasulyelere zeytinyağını ekleyin tuzu veya sirekesi azsa tamamlayın.
diğer tarafta soğanı ince ince doğrayın üzerine tuz serperek elinizle ovun , suda yıkayın genişçe bir salata veya meze tabağına fasulyeyide ekleyerek aktarın
maydonozları ince ince kıyın, domatesleri doğrayın,
yumurtaları haşlayın ve halka halka doğrayın
maydonoz, domates, yumurtaları ve zeytini fasulyeler ile harmanlayın.
Afiyet olsun








İncirli Tatlı (Şerbetli Tatlı)

İncili Kek , şerbetli Tatlı Nasıl Yapılır

İncirli Tatlı Malzemeleri ;
İncirli Kek Hamur Malzemeleri;
6 - 7 adet kuru incir
2 avuç kuru üzüm (tarifin aslında kayısı konuluyor olmadığı için ben kuru üzüm kullandım)
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
Arzu ederseniz biraz tarçın
İncirli Kek Şerbeti Malzemeleri; (sıcak keke)
3 çay bardağı su
1 yemek kaşığı nescafe
3 yemek kaşığı toz şeker
İncirli Şerbetli Kek Üzerine Sürülecek Muhallebi
2.5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nişasta (mısır nişastası kullandım)
1 yemek kaşığı tepeleme un
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket kremşanti


Şerbetli İncirli Tatlı Nasıl Yapılır
İncir ve kayısı yumuşaması için suya konulur küp küp doğranır
Yumurta ve şekerler köpük köpük olana kadar mikserle çırpılır.
Vanilya ve yoğurt eklenir çırpılır, irmik , un, kabartma tozu, eklenir.
ardından incir ve kayısıda eklenip kaşıkla karıştırılır.
yumuşak olmayan bir hamur elde edilir , margarin ile yağlanan dikdörtgen bir borcama kaşık ile yayılır
160 C°  pembeleşinceye kadar pişirilir, hamur kolay piştiğinden sık sık kontrol edilmeli içinin piştiğini anlamak için kürdanla kontrol edilir.
başka bir kaseye soğuk su nescafe ve şeker karıştırılarak eritilip soğuk şerbeti hazırlanır
Sıcak kek gelişi güzel kürdan batırılarak delinir ve sıcak kekin üzerine soğuk şerbet dökülür.Eğer şerbetin yeterli gelirse hepsini kullanmayın. kullanacağınız kabın genişliğine göre miktar değişebilir
keki soğumaya bırakın,
diğer yandan süt un nişasta süte iyice yedirilir şekerde eklenerek muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılır kaynayınca tereyağ eklenir ılınması beklenir, kremşanti eklenerek çırpılır soğuyan kekin üzerine sürülür, 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir
 dinlendirilen kek dilim dilim kesilerek üzerine hindistan cevizi veya tarçın serpilerek servis edilir.
İncirli Kek, İncirli Tatlı Nasıl Yapılır
Afiyet Olsun












Haşhaşlı Açma (Eskişehir)


Malzemeler;
Hamur malzemeleri ;
1 çay b. ılık süt
1/2 su bardağı suyuyla yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yaş maya (42gr)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
4 su bardağı un
1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
İç Harcı;
Haşhaş ezmesi
sıvıyağ
1 su b. iri çekilmiş ceviz içi
2 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı;
Un yoğurma kabına alınır maya ılık sütte eritilir (sıcak olmayacak yoksa  maya ölür) yoğurt, seker, tuz, süt konulur ve hepsi beraber yoğurularak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir, hamur mayalanmaya bırakılır eğer çok zamanınız yoksa mayalanmayı beklememek için bir tencereye veya geniş bir kaba sıcak su doldurun üzerine hamuru yoğurduğunuz kap konur su hamurun kabına temas ettirmeden buharıyla mayalanacak şekilde ayarlayıp üzerini havluyla kapatarak mayalanma sürecini kısaltılır.
haşhaşaşı derin bir kaseye koyup üzerine sıvıyağ ekleyip haşhaş seyreltilir,  yoğunluğuna göre sıvıyağ ekleyebilirsiniz toz şekeri ve iri çekilmiş cevizi ekleyip iyice karıştırın.
Hamurun mayası gelince hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartalım, ellerimizi yağlayıp hamuru elimizle yassılaştıralım her bir hamuru tatlı tabağı büyüklüğünde olmalı
ellerimizle açtığımız hamurun içine silme yemek kaşığı haşhaş harcını heryerine eşit olacak şekilde kaşığın arkasıyla dağıtarak sürelim
hamurumuzun rulo şeklinde içine kıvırıp salyangoz şeklinde yana tarafına yuvarlayarak saralım.
yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip , üzerine yumurta sarısı sürelim tepside hamurları biraz dinlendirip önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirelim.
Afiyet Olsun








Acılı Ezme


Acılı ezme nasıl yapılır
Acılı Ezme Malzemeleri ;
3 adet domates
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
4-5 sap maydanoz
2 sap dereotu
3-4 sap taze nanenin yaprakları
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek k. biber salçası
1 adet limonun suyu, dilerseniz az nar ekşisi
pul biber, karabiber
zeytinyağı
tuz
Acılı Ezme Tarifi
Acılı Ezme Yapılışı;
soğanı dört parçaya bölüp rondoda çekin aynı i şekilde yeşil biberi ve nane maydonoz dereotunuda ekleyip rondoda ufak ufak çekin. hepsini süzgece koyarak çıkanm suyu süzün.
ayrıca domateslerin kabuklarını soyarak robotta çekin, dilerseniz çok ufak şekilde eldede doğrayabilirsiniz ama ben robotu tercih ediyorum
tüm çekilen malzemeleri birbirine hamrmanlayarak karıştırın
bu karışıma geri kalan malzemeleri ekleyin ve karıtırın (biber salçası, pul biber kekik tuz limon suyu ve zeytinyağı)
karışımı meze için kullanılan kayık tabaklara alıp istediğiniz malzemelr ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun,









Haydari (soğuk meze)

HAYDARİ;
Malzemeler ;
1.5 su bardağı süzme yoğurt
1 veya 2 tatlı kaşığı kuru nane (damak zevkinize göre az çok ayarlayabilirsiniz)
2 diş sarımsak
zeytinyağı
dilerseniz tuz
Yapılışı;
Yoğurdu derin bir kaseye alıp çırpma teliyle çırpın çırparken tuz ekleyin çok koyu ise su ekleyebilirsiniz
içine rendelenmiş veya dövülmüş sarımsağı ilave edip karıştırmaya devam edin
naneleri ekleyip karıştırın kıvamını karıştırın ve servis edeceğiniz tabağa koyun üzerine zeytin yağı gezdirin dilerseniz zeytinyağını  yoğurda yedirebilirsiniz ... üzerini maydonoz veya pul biber yada benim yaptığım gibi havuç ile süsleyebilirsiniz. bu tarz mezelerin üzerine cevizde konulabilir.
servisten önce 30 dk dinlendirin..
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder