Search

15 Şubat 2013 Cuma

Nar Ekşili Kısır | Yemekden kolay ve pratik yemek tarifleri, yemekler


Nar Ekşili Kısır

Malzemeler;
2 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
bir demet taze soğan
yarım demet maydanoz
1 limonun suyu
yarım su bardağı zeytiyağı
1/2 çay bardağı Nar ekşisi
kuru nane veya taze nane
kuru fesleğen
2 su bardağı sıcak su
kimyon, karabiber,tuz dilerseniz başka baharatlar
Yapılışı;
Bulguru kapaklı bir tencereye koyup, limon suyu ve tuzu karıştırın üzerine sıcak suyu ekleyip bulgurun üzerine ekleyin gerikalan suyuda ekleyip karıştırıp kapağını kapatın 30 dk kadar dinlendirin
başka bir kaba nar ekşisi,zeytinyağı, kuru fesleğen , kuru nane karıştırıp bekletin
Bulgur demlendikten sonra içine biber ve domates salçasını ekleyerek yoğurarak yedirin
zeytinyağı ile hazırladığınız sosuda ekleyerek karıştırmaya devam edin
ince ince kıydığınız taze soğan ve maydanozu ayrıca baharatlarıda ekleyip karıştırın
marul yapraklarıyla servis edin dilerseniz yanına birrer dilim limonda koyarak servisinizi tamamlayabilirsiniz
Afiyet olsun


Zeytinyağlı Bakla

Malzemeler;
1kg bakla
1 limon suyu
3 soğan
1 dal taze sarımsak
8 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1.5 su bardağı sıcak su
5-6 dal dere otu
tuz

Yapılışı;
Baklaları yıkayıp ayıklayın kararmaması için yarım limon suyu ilave edilmiş suda bekletin
 Soğanı sarımsağı temizleyip ince ince doğrayın
Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin unu ilave edip kavurun baklayı süzüp ekleyin sarımsağı ilave edip karıştırın kapağı kapalı olarak kısık ateşte 5 dk. pişirin
Toz şeker, tuz sıcak su ve kalan limonun suyunu ilave edip baklalar yumuşayana kadar pişirin
Dereotunu temizleyip kıyın baklaların üzerine serpip tencerenin kapağını kapatarak soğumaya bırakın
Dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile soğuk olarak servis edebilirsiniz
Afiyet Olsun.

Sarburma (Patatesli-Kıymalı) (SARIBURMA)

Malzemeler;

1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
Un
Tuz, karabiber
3-4 adet patates (çiğ olarak rendelenmiş)
250-300 gr peynir veya irimşik
arzu edilirse kıyma

Yapılışı;
Sıvı yağ, yoğurt, tuz ve un karıştırılır, gerekirse su ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğurulur.
Hamur bezelere ayrılır ve her bir beze 2-3 mm kalınlığında açılır,
İç malzemeleri karıştırılır kıyma isteniyorsa çiğ olarak ve ya kavrularakta konulabilir.
Yufka bir kaç kaşık sıvı yağ yağlanır ve iç malzemesi parça parça yayılır, yufka bir ucundan başlanarak kendi içinde yuvarlanıp rulo yapılır ve tepsinin ortasından başlanarak kendi etrafında döndürülerek sarılır.
Üzerine her tarafını kaplayacak şekilde eşit mikrarda karıştırılmış sıvı yağ ve yoğurt karışımı sürülür ve sıcak fırında her yeri kızarana kadar pişirilir
Afiyet olsun


Katlama Tarifi

Katlama Malzemeleri :
13 yemek kaşığı un
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 bardak su
Yufkaların arasına sürmek için 300 gr. tereyağı
Kızartmak için ayçiçek yağı
Toz şeker

Katlama Tarifi :
Derin bir kaba 1 çay bardağı ay çiçek yağı, 1 çay bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak ılık su konduktan sonra 13 yemek kaşığı un azar azar eklenerek hamur yoğrulur.
Kulak memesi kıvamındaki hamur orta büyüklükte on eşit parçaya ayrılır. Her bir beze nişasta ile çok ince bir yufka şeklinde açılır.
300 gr. tereyağı ocakta eritilir. Üzerlerini kapatacak şekilde tereyağı sürülen üç tane yufka üst üste konduktan sonra rulo şeklinde kıvrılır.
 Kıvrılan yufka orta büyüklükte 6 eşit parçaya bölünür. Her bir parça kesilen uç kısımlarından bastırılarak top şekline getirilir ve tekrar çay tabağı büyüklüğünde açılır.
Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlandıktan sonra bol miktardaki kızgın ay çiçek yağında kızartılır. İçinin çiğ kalmaması için ağır ateşte kızartın
Her iki tarafı da pembeleştikten sonra servis tabağına alınır. Katlamalar sıcakken üzerine bir miktar toz şeker serpilir. (Şekerin erimesi için bu işlem mutlaka sıcakken yapılmalıdır.) Arzu edilirse sade şekilde de servis edilebilir
Afiyet Olsun


Acı Bademli Siyah Beyaz Kurabiye

Malzemeler:
220 g (2 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı Hamur Kabartma Tozu
70 g (1 çay bardağı) Pudra Şekeri
150 g yumuşak margarin
1 tutam tuz
2 damla Acıbadem Aroması
1-2 tatlı kaşığı Kakao
1 yemek kaşığı süt
Dolgu:
1 poşet Bitter Glazür
Hazırlanışı:

Un ile hamur kabartma tozunu karıştırıp eleyin. Üzerine pudra şekeri, margarin, tuz ve acı badem aromasını ve biraz nişasta ayrıca rondoda un haline gelene kadar çekilmiş fındık ilave edip iyice yoğurun.
 Hamuru iki eşit parçaya bölün. Bir parçasına kakao ve süt ekleyip yoğurun. İki hamuru ayrı ayrı streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin.
Süre sonunda hamurları hafif unlanmış tezgahta merdane ile 2 mm kalınlığında ayrı ayrı açın. Açtığınız hamurları 5 cm çapındaki kalıpla kesin, yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine sıralayın ve pişirin.
Elektrikli fırın ayarı:
Turbo pişirme: 160°C (önceden ısıtılmış)
Alt-üst pişirme: 170°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 12-15 dakika
Fırından çıkartıp soğumaya bırakın.

Glazür poşetini kaynatılmış ve 1-2 dakika soğumaya bırakılmış suya koyup 5 dakika bekletin. Sudan maşa ile çıkartın, kenarından kesin ve bir kaseye dökün.
 Beyaz kurabiyelere glazür sürüp siyah kurabiyeleri yapıştırın. Kurabiyelerin tamamını bu şekilde hazırlayıp kalan glazür ile üzerlerini süsleyin.
Afiyet Olsun


Kızarmış Dondurma

Malzemeler
1\2 kg Maraş dondurması ( sertliği nedeniyle kızarmış dondurmaya en uygun dondurma Maraş usulü )
2 yumurta
1 su bardağı mısır gevreği
1 su bardağı fındık
2 dolu yemek kaşığı galeta unu (veya mısır unu)
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
Kızartmak için ayçiçek yağı
Yapılışı

Maraş dondurması buzluktan çıkarılarak bir süre yumuşamaya bırakılır. Eldiven taktıktan sonra dondurma 4 parçaya ayrılarak top şekli verilir ve hemen tekrar buzluğa konarak en az 24 saat bekletilir.
1 yumurtamızı çatalla çırpıyoruz ve mısır gevreği, fındık, galeta unu, şekeri, tuzu robotta ince çekiyoruz. Buzlukta bekletilerek sertleşen dondurma toplarını önce yumurtaya iyice buluyoruz ve sonra mısır gevreği karışımının yarısıyla her tarafını kalınca kaplayacak şekilde buluyoruz ve tekrar buzluğa koyup en az 24 saat daha bekletiyoruz.
Dondurma toplarımızı yiyeceğimiz zaman, önceden ayçiçek yağımızı bir tavada kızdırıyoruz. Diğer yumurtamızı ve kalan mısır gevreği karışımını hazırlıyoruz. Dondurma toplarını buzluktan çıkarıp hızlıca önce bolca yumurta karışımına ve mısır gevreği karışımına ikinci kez batırıp anında kızgın yağda 10-15 saniye kızartıp, peçeteye çıkarıyoruz ve hemen servisini yapıyoruz.
Afiyetler olsun


Deniz Börülcesi Salatası

Malzemeler
2 demet deniz börülcesi,
2 diş sarmısak,
Limon,
Zeytinyağı,
Tercihen yoğurt ve kırmız pul biber
Hazırlanışı;
Deniz börülcelerini bol suda bekletip yıkayın.
Tencerede kaynamakta olan suya atıp 15 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra börülceleri köklerinden tutup kılcıklarını tek tek sıyırın.
Ayıkladığınız deniz börülcelerini servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı, sarmısak, limon ile hazırladığınız sosu dökerek karıştırın.
dilerseniz süzme yoğurt ve sarımsak ilede servis edebilirsiniz.


Çikolatalı Cevizli Brownie

Malzemeler;

3 yumurta
1 su bardağı şeker ( 1/2 su bardağı beyaz şeker+1/2 su bardağı esmer şeker)
125 gr. bitter çikolata1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvıyağ ( 1 yemek kaşığı tereyağı eritip üzerini soyola ile yarım bardağa tamamlıyorum)
1/2 su bardağı kakao
1 su bardağı iri cekilmiş ceviz
2 su bardağı un
1 /2 çay kaşığı tuz ( una ekliyoruz)
1 paket kabartma tozu ( una ekliyoruz)
1 paket vanilya
3/4 su bardağı buttermilk**( 1 bardağa 2 yemek kaşığı limon suyu koyup üzerine sıcak süt ekleyerek sütü kestiriyoruz ve 1 su bardağı buttermilk elde ediyoruz)
1/2 su bardağı damla çikolata
4-5 yemek kaşığı krema
Yapılışı;
Fırınımızı önceden 180 dereceye ayarlayalım 30 cm çapında yuvarlak kabımızı yağlayıp, yağlı kağıtla kaplayıp, tekrar yağlayalım.
Bir tencereye suyumuzu koyup, yağı eklim kaynayınca çikolataları bu karışımın içine ekleyip ocağın altını kapatalım, iyice karıştırıp , bu karışımı ılınmaya bırakalım
Yumurtaları şekerle ve vanilyayla krema kıvamına gelene kadar çırpıp, İçine çikolatalı karışımı ve buttermik'i ekleyerek karıştıralım, unu da yavaş yavaş ekleyelim, karıştırıken cevizleride ekleyelim
Karışımı kek kalıbına döküp, hamurun üzerine damla çikolata serpelim. Fırında 20-25 dakika pişirelim
Pişirme süresi çok önemli 20 dakika sonra mutlaka kontrol edelim kürdan batırdığımızda bulaşmıyorsa hemen fırından çıkarılım. Kürdana hamur bulaşıyorsa 5 dakika daha pişirip tekrar kontrol edelim.
Damla çikolataları ile kremayı mikrodalgada eritiyoruz (veya benmari usulu ocaktada eritebilirsiniz).
Kek fırından çıkınca sıcakken arkası yağlanmış tahta kaşıkla sürelim ,
kek sıcakken , kürdan yardımıyla kekin üzerinde 2-3 cm aralıkla minik delikler açıp bu delikleri çikolata karışımı ile dolduralım.


Yeşil Mercimek Salatası

Malzemeler ;
1 çay bardağı yeşil mercimek (akşamdan ıslatılmış sabahınada kaynatılmış)
dilediğiniz salat yeşillikleri benim kullandığım
ciğ kabak
maydanoz
salatalık
marul
domates
dereotu
kuru nane, kekik, fesleğen
sos olarakta balsemik sirke veya normal sirke limon
1 tatlı kaşığı zeytiyağı dilerseniz 1 tatlı kaşığıda nar ekşisi
Yapılışı
mercimeği haşlayıp suyunu süzüp soğutun
diğer taraftan salatalık malzemelerini derin bir salata kasesine doğrayın
baharatları ve salata soslarını ekleyin


Kayısılı Yagsız Kek (DİYET KEK)

Malzemeler;

1/2 çay bardağı esmer şeker
1/2 çay bardağı light süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı kepekli un
1 tatlı kaşığı tarçın
5 adet kuru kayısı yıkanmış minik minik dilimlenmiş
1/2 paket kabartma tozu
Yapılışı;
Şeker ve yumurtayı çırpın
Unu ve kabartma tozunu sona bırakarak tüm malzemeleri karıştırın
Yağlı kağıt serdiğiniz kek kalıbına karışımı boşaltın (yağlı kağıdınız yoksa biraz yağlayabilirsiniz)
170 derece fırında pişirin (çabuk pişiyor unutmayın :))
Bir dilim kekin her lokmasını tadını çıkararak yemeniz dileğiyle AFİYET OLSUN


Damla Çikolatalı Kurabiye

Malzemeler;
1 Su bardağı esmer şeker
120gr oda ısısında yumuşatılmış tereyağı
1 yumurta
225 gr un
yarım çay kaşığı karbonat
1 su bardağı damla çikolata
1 paket vanilya
ben birazda antep fıstığı karıştırdım dilerseniz ekleyebilirsiniz
Yapılışı;
Esmer şeker ve tereyağını çukur bir kapta mikserle 8-10 dk. çırpın
Yumurtayı ekleyip mikser ile tekrar çırpın
Unu karbonatı ve vanilyayı ekleyip tekrar karıştırın
damla çikolata ve file antep fıstığını ekleyip ele yapışan bir hamur haline getirin
Elinizle ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp yağlı kağıt serilmiş tepsiyedizin
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15dk. pişirin soğuduktan sonra tepsiden alıp servis yapın
Afiyet olsun


Kepekli Pirinç Salatası

Malzemeler;
1 çay bardağı kepekli pirinç
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve yeteri kadar tuz
 2 adet Salatalık
1 adet kabak
4 yaprak marul
maydanoz, dereotu
2 adet domates
baharat olarak nane ve fesleğen (eklenmesede olur)
dilerseniz başka salatalık malzemeler..
Yapılışı;
Tencereye suyu ekleyip yıkadığınız pirinçleri ekleyip içine 1 tatlı kaşığı zeytiyağı ve tuz ekleyerek aldente oluncaya kadar kaynatın vitaminin gitmemesi için kesinlikle kaynattıktan sonra yıkamayın.
Diğer taraftan salatalık malzemelerinizi doğrayarak hazırlayın
Pirinçler ılındıktan sonra salatayla derin bir salata kasesinde buluşturun
kişi başı 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ekleyebilisiniz. balsamik sirkeyi ve limon suyunu unutmayın dilerseniz 1 tatlı kaşığı nar ekşiside ekleyebilirsiniz..
Salatanız hazır ::)
Not diyetteyseniz havuç, mısır, bezelye kesinlikle eklemeyin ...
Afiyet olsun


Elmalı Yağsız Kek (Diyet kek)

Yağsız Diyet Kek Malzemeleri ;
1/2 çay bardağı esmer şeker
1/2 çay bardağı light süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı kepekli un
1/2 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 adet elmanın rendesi
1/2 paket kabartma tozu
Diyet Kek Tarifi
Elmalı Yağsız Kek Nasıl Yapılır ;
Şeker ve yumurtayı çırpın
Unu ve kabartma tozunu sona bırakarak tüm malzemeleri karıştırın
Yağlı kağıt serdiğiniz kek kalıbına karışımı boşaltın (yağsız kağıdınız yoksa biraz yağlayabilirsiniz
170 derece fırında pişirin


Dondurmalı Yoğurtlu Diyet Tatlı

Malzemeler;

50 gr light dondurma
2 yemek kaşığı yoğurt
5 adet çilek
1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Tarçin
Dilerseniz toz tatlandırıcı katabilirsiniz (ben eklemedim tatlı oranı oldukça yeterliydi)
Yapılışı;
Tüm malzemeleri karıştırıyoruz bu karışımın 1/2 sini ara öğün niyetine tüketiyoruz..
Yaptığımda çilek olmadığı için kiraz kullandım. sizde meyveleri ağız tadınıza ve isteğinize göre orantılı şekilde değiştirebilirsiniz.
Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder